zhinengqigong-nijmegen.nl

'wat je zoekt, zoekt jou ook'

Achtergrond Zhineng Qigong

Zhineng Qigong (ZQ) is meditatie in beweging. De basis is relatief eenvoudig aan te leren. ZQ is vooral heel prettig om te doen, het gaat om het plezier te ervaren als we ons eigen lichaam en geest ervaren en begrijpen. Het is een moment van rust voor jezelf, het brengt rust in je hoofd en in je lichaam. In het hier en nu, met je voeten stevig op de grond. Bij ZQ gaat het niet om het neerzetten van een prestatie of het kunnen uitvoeren van (inspannende) lichaamsbewegingen. De rustige, ritmische bewegingen maken je lichaam sterk en soepel, kalmeren je emoties, maken je hoofd leeg en ervaar je je innerlijk kracht. ZQ betekent dat je tijd en aandacht besteedt aan het laten stromen en sterk maken van qi. Er is aandacht voor een bewuste concentratie. Kenmerken van ZQ zijn eenvoud en kracht, zachtheid en effectiviteit. Ook je geest wordt helderder, je ervaart meer ontspanning. Door het verlagen van stress versterk je je immuunsysteem. Het resultaat is dat je je gezonder, rustiger én krachtiger voelt.

Dr. Pang Ming is de grondlegger van ZQ. Hij groeide op in de oude tradities van Qigong en Chinese geneeswijzen, en hij studeerde Westerse medicijnen. Dit bracht hij in de 80/90 -tiger jaren van de vorige eeuw samen tot een systeem dat erop gericht is het volle potentieel van de mens te ontplooien. Dr. Pang Ming heeft eenvoudige bestaande klassieke Qigong oefeningen ontwikkeld, dat maakt Zhineng Qigong laagdrempelig voor iedereen. Het is door de Chinese overheid erkend als de vorm van Qigong die het meest positieve resultaat heeft op de gezondheid.

Qi = levensenergie.                                                                                                                                           

       Het is de energie die aan alles leven geeft en die door alle dingen heen stroomt, ook door het menselijk lichaam en de geest.                                                                                                      

Gong = werken met.  

Zhineng = wijsheid 

Zhineng Qigong = op een wijze manier werken met energie.